Stolpersteine Hardenberg 
 
Streep hun namen niet door al zijn zij tot stof vergaan.
Streep hun namen niet door alsof ze nooit hebben bestaan.
Noem hun naam en laat me weten dat ook jij niet zult vergeten …

 
joodsommen DSC02667Op initiatief van de stichting Struikelstenen Hardenberg en de Historische Vereniging werden op maandag 15 oktober 36 struikelstenen (Stolpersteine) geplaatst. De stenen werden gelegd op meerdere plaatsen in Hardenberg. door bedenker van het project Stolpersteinen, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
Struikelstenen, of Stolpersteine, wat de oorspronkelijke naam is, zijn gedenktekens die herinneren aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog door nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd en vermoord. Het zijn stenen van zo’n 10 centimeter hoog met aan de bovenkant een messingplaatje. Op dat plaatje staan de naam, de geboortedatum en de datum en plaats van overlijden. De stenen komen te liggen voor de huizen van waaruit deze mensen zijn verdreven. In Hardenberg gaat het om 36 joodse inwoners, waarvan de eersten in 1942 werden gedeporteerd.
 
Eerder dit jaar namen de Hardenbergers Gerry Breukelman, Hennie Meier-Odink en Rie Jans-Sievers het initiatief om 36 Stolpersteine in Hardenberg te realiseren. Dat resulteerde op 24 oktober 2011 in de oprichting van de stichting Struikelstenen Hardenberg, die samenwerking zocht en vond met de Historische vereniging Hardenberg.
 
joodsommen DSC02671Namens de Stichting Herdenking Joods Ommen was bij de plaatsing van de verschillende stenen een afvaardiging aanwezig. De Stichting Herdenking Joods Ommen is op dit moment ook bezig met de voorbereiding om ook in Ommen Stolpersteine te gaan plaatsen. Vooralsnog zal dit echter plaatsvinden in de loop van 2013.
 
Het maken van een Stolperstein kost 120 euro. Voor het onderzoek naar de joodse inwoners, het plaatsen van de stenen en het organiseren van enkele andere activiteiten om de herinnering aan de Joodse geschiedenis levend te houden zijn ook kosten gemoeid. Wanneer u hier in bij wilt dragen dan stellen wij dit zeer op prijs en verwijzen wij u naar de pagina 'Giften en donateurs'.
 
joodsommen DSC02657joodsommen DSC02658joodsommen DSC02673joodsommen DSC02662joodsommen DSC02670joodsommen DSC02663joodsommen DSC02669joodsommen DSC02672joodsommen DSC02675joodsommen DSC02674